2015 – 2016 Sezon Değerlendirmesi

Yaklaşık okuma süresi: 3 dakika2015 – 2016 sezonu kapandı. Sezonun son oyununu geçen hafta Moda Sahnesi’nde izledim. Geçen sene başladığım, sezon içerisinde izlediğim oyunlarla ilgili ufak değerlendirme günlüklerine bu sene devam etmek istedim. İlki bu olacak, genel olarak sezon içerisinde nerelerde, ne izlediğimden özetle bahsetmeye çalışacağım.

Kaç oyun izledim?

Geçen sezon 27’de kalan izlediğim oyun sayısını bu sezon 9 arttırarak 36‘a yükseltmişim. Bunda özellikle bu sezon başından itibaren İstanbul Şehir Tiyatroları’nda oyun izlemeye başlamamın etkisi fazlaca var. 36 oyunun içerisinde geçtiğimiz sezonlarda izlediğim için bu sezon tekrar günlüğünü yazmadığım iki oyun var. İlki İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun Nice Yıllara isimli oyunu. Diğeri ise Ferhan Şensoy’un tek kişilik oyunu Ferhangi Şeyler.

Hangi tiyatroların yapımlarını izledim?

İzlediğim 36 oyundan
12 tanesi İstanbul Şehir Tiyatroları,
5 tanesi Moda Sahnesi,
4 tanesi İstanbul Devlet Tiyatroları,
3 tanesi Seyyar Sahne,
2 tanesi Tatbikat Sahnesi,
1 tanesi Duru Tiyatro,
1 tanesi Deniz Alnıtemiz (standup),
1 tanesi Ankara Devlet Tiyatrosu,
1 tanesi Dostlar Tiyatrosu,
1 tanesi Enver Aysever (müzikli gösteri),
1 tanesi Bakırköy Belediye Tiyatroları,
1 tanesi Talimhane Tiyatrosu
1 tanesi Tiyatro Bereze ve
1 tanesi de Ortaoyuncular Tiyatrosu yapımıydı.

Hangi sahnelerde oyun izledim?

Yine izlediğim 36 oyundan
12 tanesini Kadıköy Haldun Taner Sahnesi‘nde,
8
tanesini Moda Sahnesi‘nde,
4 tanesini Oyun Atölyesi‘nde,
2 tanesini Üsküdar Tekel Sahnesi‘nde,
2 tanesini Tatbikat Sahnesi İstanbul‘da,
2 tanesini Kozyatağı Kültür Merkezi‘nde,
1 tanesini Üsküdar Stüdyo Sahne‘de,
1 tanesini Cevahir Sahnesi‘nde,
1 tanesini Duru Tiyatro‘da,
1 tanesini Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi‘nde ve
1 tanesini de Kadıköy Halk Eğitim Merkezi‘nde izledim.

Oyun izlemek dışında neler yaptım?

Seminer
Oyun izlemek dışında tiyatro adına bir eylem olarak bu sezon içinde bir seminer programına katıldım. Shakespeare ile Düşünmek isimli seminerlerin sürdüğü 8 hafta boyunca her hafta bir Shakespeare oyunu ve seminer konularından yola çıkarak merak ettiğim birkaç oyunu okudum. Bunlar hakkındaki detayları başka bir günlükte uzun uzadıya yazacağım.


seminer_shakespeare_ile_dusunmek

Çekiliş
Sezon başında Tiyatro Günlüğü’nün açılışının ikinci senesi olduğu için İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun Profesyonel oyununa iki kişilik davetiyesi olan ufak bir çekiliş düzenlemiştim Facebook sayfası üzerinden. Yeni sezon için de benzer bir şekilde bileti zor bulunan bir oyun denk gelirse bir çekiliş daha düzenleme fikri var kafamda.

tiyatro_cekisi_sonucu

Özetle

Özetle sezonu bir oyun dışında Anadolu Yakası’nda geçirmişim. Kadıköy Haldun Taner Sahnesi ve Moda Sahnesi en çok ziyaretçisi olduğum sahneler olmuş. Sezona ortalama haftada bir oyun izleme hedefi ile başlıyorum. Büyük ölçüde yaklaşmış gözüküyorum bu hedefe. Sezon bitmiş gibi gözükse de Ağustos ayında Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği açıkhava tiyatrosu festivali olacak. Yaklaşık 15 oyun sahneleniyor festival bünyesinde her sene. O festivale de tüm oyunları izleme hedefi ile başlıyorum ama yorgunluk baş gösterince 10 civarı oyunda kalıyorum. Bakalım bu sene nasıl olacak. Temmuz ayı içerisinde ve festivalden sonra Eylül ayı içerisinde tiyatro izleme şansım olmuyor. Ekim ayı başında çoğu tiyatroda sezon yeniden başlamış oluyor zaten.

Açıkçası sezon içerisinde vakit ayırıp, oyun izleyebilme performansımdan memnunum. Fakat oyun okumak konusunda aynı şeyi söyleyemiyorum maalesef. Bu sezon katıldığıma benzer seminer programları veya okuma atölyeleri olursa yeni sezonda kaçırmamaya çalışacağım. Benzer atölyelerin oluşturduğu okuma disiplini kişisel olarak okumak isteyip işten güçten, günlük okumalardan vakit bulamayıp ertelediğim okumalarımda bana fazlasıyla yardımcı oldu. Yeni sezon ve bundan sonrası için kendim adına daha fazla tiyatro ile ilgili okuma yapma dileği de günlüğün son cümlesi olsun.