2016 – 2017 Sezonunda En Beğendiğim Oyunlar

Yaklaşık okuma süresi: 4 dakikaBu sezon içerisinde muhtelif tiyatrolarda izleme fırsatı bulduğum oyunlar arasından bir ilk on çıkarmaya çalıştım. Üstüne uzun uzadıya düşünmediğim bu oyunlar, sezon içerisinde izlediklerime ufak bir göz attıktan sonra bana en çok dokunduğunu düşündüklerimden oluşuyor. Elbette bu günlükte olmayan ama çok beğendiğim oyunlar da var. Ama bir yerde de bitirmek gerekiyor. 2016 – 2017 sezonun bende en fazla iz bırakanları böyle.

10 – Karıncalar – Bir Savaş Vardı (İstanbul Şehir Tiyatroları)
Bu sezon İstanbul Şehir Tiyatroları’nda izlediğim oyunlar arasında en beğendiğim oyun. Boris Vian’ın Karıncalar öyküsü ve John Steinbeck‘in Bir Savaş Vardı romanlarından uyarlanan metne Mert Turak tek kişilik performansıyla can veriyor.

Oyunla ilgili günlük yazım: İzledim: Karıncalar – Bir Savaş Vardı

9 – Tehlikeli Oyunlar (Seyyar Sahne)
Seyyar Sahne’nin Oğuz Atay’ın aynı adlı romanından sahneye uyarladığı oyun. Erdem Şenocak’ın tek kişilik harikulade performansı.

Oyunla ilgili günlük yazım: İzledim: Tehlikeli Oyunlar

8 – Zabel (Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu)
Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun Zabel Yesayan’ın mücadelelerle geçen hayatını konu alan oyunu. Topluluğun Kim Var Orada? Muhsin Bey’in Son Hamlet’i oyunundan sonra izlediğim ikinci oyunu.

Oyunla ilgili günlük yazım: İzledim: Zabel

7 – Hepimizin Öyküsü Aynı (Craft Tiyatro)
Dario Fo ve eşi Franca Rame’in orijinal ismi ile Female Parts (Kadın Hikâyeleri) olarak kaleme aldıkları üç kadın hikâyesinden oluşan oyun. Oyunun rollerini Hatice Aslan, İrem Sak, Pınar Çağlar Gençtürk paylaşıyor.

Oyunla ilgili günlük yazım: İzledim: Hepimizin Öyküsü Aynı

6 – Bezirgan (İstanbul Halk Tiyatrosu)
Moliere’in Tartuffe oyununun bir uyarlaması Bezirgan. Bezirgan kelime anlamı olarak “mesleğini sadece kazanç için kullanan kimse” ve “alışverişte çok kâr amacı güden kimse” anlamlarına geliyor.

Oyunla ilgili günlük yazım: İzledim: Bezirgan

5 – Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin (BAM)
BAM’ın ilk oyunu Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin. Aynı zamanda benim de Kadıköy Theatron’da izlediğim ilk oyundu. Rollerini Başak Kıvılcım Ertanoğlu, Ayfer Dönmez ve Melis Öz paylaşıyor.

Oyunla ilgili günlük yazım: İzledim: Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin

4 – Torun İstiyorum (Moda Sahnesi)
Moda Sahnesi’nin bu sezon sahnelemeye başladığı yeni oyunu. Nazan Kesal, Caner Cindoruk, Hülya Gülşen ve Bülent Çolak gibi oyuncular yer alıyor kadrosunda.

Oyunla ilgili günlük yazım: İzledim: Torun İstiyorum

3 – Akciğer (Tiyatro İn)
Duncan Macmillan’ın kaleme aldığı, rollerini Engin Hepileri ve Nergis Öztürk’ün paylaştığı oyun. İlk defa sahnede izlediğim Nergis Öztürk’ü çok beğenmiştim.

Oyunla ilgili günlük yazım: İzledim: Akciğer

2 – Cimri (Semaver Kumpanya)
Kocamustafapaşa’daki Çevre Tiyatrosu’nda izlediğim ilk oyun Moliere’in Cimri’si. Cimri’yi daha önce Devlet Tiyatroları’nda izlemiştim. Bu defa bambaşka bir sahneleme gördüm Çevre Tiyatrosu’nda.

Oyunla ilgili günlük yazım: İzledim: Cimri


1 – Sevgili Arsız Ölüm – Dirmit (Tiyatro Medresesi)
Latife Tekin’in aynı adlı romanındaki Dirmit karakterinin hikâyesi. Nezaket Erden’in kendisine hayran bırakan tek kişilik performansı. Biz Pazar akşamı Moda Sahnesi’nde izlediğim oyun, salondan çıktıktan sonra uzunca bir süre kafamın içinde oynamaya devam etti.

Oyunla ilgili günlük yazım: İzledim: Sevgili Arsız Ölüm – Dirmit

Ferhangi Şeyler (Ortaoyuncular Tiyatrosu)
En beğendiğim oyunlar günlüklerinin değişmezi yine Ferhangi Şeyler. Her sezon izlemeye çalışıyorum. Bu sezonun hemen başında Sercan’la birlikte Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde izledik. Birkaç ay sonra Nereye de Gidiyor Lan Bu Gemi? oyunuyla Ferhan Şensoy’u tekrar sahnede izleme fırsatı buldum. Umarım daha uzun seneler boyunca izleyebilirim.

2016’da yazdığım bir günlük yazım: Ferhan Şensoy ve Ferhangi Şeyler Üzerine Birkaç Şey
Oyunla ilgili 2014’te yazdığım günlük yazım: İzledim: Ferhangi Şeyler