Okudum: Haybeden Gerçeküstü Konuşmalar

Yaklaşık okuma süresi: 2 dakika

Seneler önce henüz tiyatro izlemeye başlamadan okumuştum Yılmaz Erdoğan’ın Haybeden Gerçeküstü Konuşmalar oyununu. Madem artık okuduğum tiyatro oyunları hakkında da günlük yazmaya başladım, tiyatro ile ilk tanıştığım oyunlardan birisini de es geçmek olmaz dedim kendi kendime. O yüzden kitaplığımdan alıp, dün gece tekrar okumaya başladım. Dün gece ve bu sabah yaptığım okumalarla bitirdim kitabı. Dili oldukça akıcı olduğundan hızlı ve eğlenceli bir okuma oldu benim için. Yılmaz Erdoğan’ın  Aktüel Dergisi’nde Gürbüz Vural takma ismi ile yazdığı Haybeden Gerçeküstü Konuşmalar köşesindeki yazılarından derlenerek oluşturulan kitabın ilk baskısı Kasım 1999’da yapılmış. Bense kitabı on sekizinci baskısından (Kasım 2009, Sel Yayınları) okuma fırsatı buldum.

Oyunda edebiyatçı Gürbüz Vural ve ev hanımı olan eşinin hayatına seyirci oluyoruz. Oyun başından sonuna kadar çiftin evinde geçiyor. Hayatlarındaki alışkanlıkları nedeni ile sürekli olarak çatışan çiftin yaşadıkları zaman zaman kendilerine çekilmez gelirken okuyucu olarak beni fazlasıyla güldürdü. İkilinin herkes gibi günlük hayatta yaşayabilecekleri kıskançlıklar, sürtüşmeler ve anlaşmazlıklar Gürbüz Vural’ın umursamaz fakat aksine eşinin ciddi tavırları nedeniyle gülünç bir hal alıyor.

Aynı oyunu Yılmaz Erdoğan ve Demet Akbağ, Haybeden Gerçeküstü Aşk ismi ile sahneye koydular. Hatta oyunun halen satışta olan ve kolaylıkla edinilebilecek bir de DVD kaydı var. Oyun artık sahnelenmiyor fakat DVD kaydından izlendiğinde de çok keyifli bir oyun olduğunu düşünüyorum. Oyunu kitaptan önce defalarca izlemiştim. Neredeyse tüm sahnelerini ezbere bilmeme rağmen hala açtığımda gülerek izlerim. Fakat sahnelenen oyun ile kitap arasında çok büyük farklar var. Kitabın içeriği, oyuna göre çok çok kısa. En basit hali ile örnek vermek gerekirse oyundaki çiftin tanışma hikayelerinden başlıyoruz hayatlarına tanık olmaya fakat kitapta çift evlenmiş olarak karşılıyor bizi. Kitap daha çok oyundaki bazı bölümleri içeren biz özet niteliğinde. Bu nedenle ne oyunu izlemiş ne de kitabı okumamış olanlar için önce kitabı okumalarını salık veririm.

İki kitap arasına sıkıştırılabilecek, çok fazla vakit almadan okuyucuyu keyiflendirebilecek bir oyun Haybeden Gerçeküstü Konuşmalar. Son olarak sahnelenen oyundan bir sahne paylaşarak bu günlüğü de burada noktalayayım.