Okudum: İngilizce Bilmeden Hepinizi I Love You

Yaklaşık okuma süresi: 2 dakikaFerhan Şensoy’un anlatılarında bahsettiği bir “yüzen tiyatro” projesi vardır. Bir gün Teksas’dan tiyatrocu bir kadın Ferhan Şensoy ve ekibi ile bu projeyi ortak bir yapım çatısı altında gerçekleştirmeyi istediğini dile getiriyor. Fakat çalışmaların Amerika’da gerçekleşmesini istiyor. Bunun üzerine Ferhan Şensoy bavulunu toplayıp Amerika’ya gidiyor. Yalnız ufak bir sorun baş gösteriyor. Ferhan Şensoy Teksaslı bayanın ki kitapta da baştan sona böyle geçiyor ismi, dilini yani İngilizceyi, Teksaslı bayan ve ekibi de Ferhan Şensoy’un hakim olduğu Frenkçe’yi bilmiyor. Böyle bir iletişim sorununu karşısına alarak kendini Amerika’da buluyor Ferhan Şensoy.

Amerika’da, sahnelenecek ortak yapımlar üzerine toplantılar yapılıyor. Onlarla beraber olduğu süre boyunca Teksaslı bayan ile Ferhan Şensoy arasındaki iletişimi aralarındaki tek Türk olan Groteski Abdullah sağlamaya çalışıyor. Teksaslı bayanın içerisinde bulunduğu hiyerarşik yapıdan dolayı ortak yapım çalışmaları tahmin edilenden fazla sürüyor. Eşinden ve henüz çok küçük olan kızlarından uzakta olan Ferhan Şensoy bulduğu her postaneden onlara mektup göndermeye çalışıyor binbir güçlükle. Çalışmalar uzadıkça Ferhan Şensoy’un da hevesi kaçmaya başlıyor bu ortak yapıma dair.

Türkiye’den Amerika’ya oradan da Meksika’ya kadar uzanan hikayesi kitabın başında gitme kararı ile başlayıp, kitabın sonunda tekrar Türkiye’ye yapılan dönüş ile son buluyor. Ferhan Şensoy’un diğer tüm kitapları gibi oldukça keyifli bir kitap. Zaman zaman Ferhan Şensoy’un kelimelerle yaptığı oyunlar, durup tekrar tekrar okumanıza neden oluyor. Ferhan Şensoy ile beraber farklı kültürlerin içerisinde buluyorsunuz kitapta kendinizi. İlk baskısı 1992 yılında yapılan kitabı ben Kasım 2014 tarihli 13. baskısından okudum.

Garip bir yer Amerika. Sandığımdan da kelek. Kuzeyi daha başkadır mutlaka. Benim gittiğim çok özgün bir yer, ama Amerikalılık aynı. Amerikalılık diye bir şey var. Bunun ulusla, dinle, ırkla ilgisi yok. Dolarla ilgililer. Ortak dil, yeşil dolar. Her şey bir para getirmesi amacıyla yapılıyor, para getirmeyecek şey yapılmıyor. Niye yapılsın? Neye yararı var? Yaşam ticaretten ibaret. Bütün dünya büyük bir pazar, hatta artık onlara küçük geliyor, onlar yeni pazarlar arıyorlar. Onlar bunu kendi adlarına olduğu kadar, torunları için, çok kutsal olan aileleri için de yapıyorlar; yani bir devlet adına koşturuyorlar hepsi, onların ailelerinden oluşan devlet Amerika Birleşik Devletleri!

İngilizce Bilmeden Hepinizi I Love You, Ferhan Şensoy, 14. Basım Kasım 2014, Bilgi Yayınevi