İzledim: Ölü Ozanlar Derneği

Yaklaşık okuma süresi: 3 dakikaÖlü Ozanlar Derneği, Tiyatro Kedi‘nin izlediğim ilk oyunu oldu. Geçtiğimiz hafta başında Kadıköy Belediyesi Tiyatro Festivali kapsamında, meşakkatli bir davetiye bulabilme sürecini atlatarak izleyebildim oyunu.

Ölü Ozanlar Derneği sinemadan tiyatro sahnesine uyarlanan bir oyun. Senaryosunu Tom Schulman‘ın yazdığı, orijinal ismi ile Dead Poets Society, 1989 yılında çekilerek beyaz perdede izleyicilerle buluşmuş. Daha sonra ise Nancy H. Kleinbaum tarafından kitaplaştırılmış. Gösterilmeye başlandığı sene En İyi Özgün Senaryo Akademi ödülüne layık görülen film, başrol oyuncusu Robin Williams ile o kadar özdeşleşmiş ki Nancy H. Kleinbaum’ın hazırladığı kitabın bugün dahi çıkan baskılarının kapaklarında kendisinin ve filmin fotoğrafları bulunuyor.

olu_ozanlar_dernegi_tiyatro_oyunu_2

Oyun Welton Akademi isminde, yüksek disiplinli, içerisinde seçkin öğrencileri bulunduran bir okulda geçiyor. Okulda göreve yeni başlayan edebiyat öğretmeni John Keating’in daha önce diğer öğretmenlerinde görmedikleri üslubu, öğrencilerin başta mesafeli durdukları bu yeni öğretmene zaman geçtikçe bağlanmalarını sağlıyor. John Keating, edebiyat derslerinde farklı bir eğitimin mümkün olduğu düşüncesi ile senelerdir süregelen müfredat programlarını bir kenara bırakıyor. Kendi oluşturduğu yeni eğitim sistemi öğrencilerin sanata ve edebiyata yaklaşımlarını olumlu yönde etkilerken, klasikleşmiş eğitim anlayışının dışına çıktığı için Welton Akademi’nin müdürü olan Bay Nolan’ın dikkatini çekiyor. Zamanla öğrencilerin ilgi alanlarının değişmesi, sanata yakınlaşması, ailelerinin ve diğer hocalarının kendileri üzerlerinde kurdukları otoritenin sarsılmaya başlaması Bay Nolan’ın, John Keating’e karşı bir tavır almasına neden oluyor. Kısa bir süre sonra da öğrencilerinden birinin intiharından sorumlu tutulması ile okul yönetimi tarafından alınan kararla John Keating’in görevine son veriliyor. Bu olaydan sonra Welton Akademi öğrencilerini, okuldan atılmak pahasına John Keating’in yanında durmak veya akademik geleceklerini düşünerek Bay Nolan’ın tarafına geçmek gibi kritik bir karar bekliyor.

olu_ozanlar_dernegi_tiyatro_oyunu_3

Oyunda bu hikayeye paralel olarak ilerleyen, oyuna ismini de veren bir Ölü Ozanlar Derneği var. Öğrencilerin John Keating’in göreve başladığı ilk zamanlarda, onun da Welton Akademi’den mezun olduğunu öğrenince kendisini araştırmaya başlıyorlar. Bu araştırmalar sırasında varlığından haberdar oluyorlar bu alametifarikasını çok az kişinin bildiği dernekten. Bu da yeni öğretmenleri ile birlikte çözülmesi gereken bir sır oluyor onlar için.

Ölü Ozanlar Derneği, yavaş tempoda sürüp giden, sakin bir oyun. Müzikleri de keza aynı şekilde oyunun atmosferine uygun olarak çok dingin. İki saat boyunca anlatıyor hikayesini bizlere Tiyatro Kedi. Oyunun oyuncu kadrosu oldukça fazla. Hepsini buraya yazamam ama künye bölümünden atlamadan hepsinin ismini paylaştım. Fakat özellikle John Keating rolündeki Can Gürzap’ı tüm oyuncular arasında ayrı bir yere koysam kimse darılmaz sanıyorum. Kendisini sahneden ilk defa izledim fakat senelerin verdiği tecrübesi sahneye çıktığı ilk andan itibaren hissediliyor.

Festival kapsamında Ölü Ozanlar Derneği’nden sonra Altıdan Sonra Tiyatro‘nun Yalınayak Müzikhol oyununu izledim. Bir sonraki günlük o olacak.

OYUN KÜNYESİ
Yazan: Nancy H. Kleinbaum
Uyarlayan: Gökçe Biçer
Yöneten: Hakan Altıner
Oynayanlar: Can Gürzap, Tayfun Yılmaz, Sadi Özen, Efe Yeşilay, Metin Hasgül, Berkay Şenveren, Can Türkdoğan, Emre Çoldur, Mekin Sezer, Enes Daniş, Onur Yaldız, Alev Sezer, Gökhan Dost, Hande Djavadi, İrem Uğural, Banu Batur