İzledim: Çehov Makinesi

Yaklaşık okuma süresi: 2 dakika

Oyunu Üsküdar Tekel Sahnesi’nde izleme fırsatı buldum. Daha önce yine benzer isimli Hamlet Makinesi oyununu izlediğimden, oyundan önce sahnede az çok ne ile karşılaşacağım konusunda fikir sahibiydim.

Oyunun konusunu Anton Çehov’un tiyatro oyunlarından canlandırılan kısa parçalar ve karakter tasvirleri oluşturuyor. Genel olarak bu kısa parçalarda işlenen konular birbirinden bağımsız da olsa oyunun başından sonuna aralıklarla sahnede devamlılığı olan karakterler de var. Oyun hakkında yine Hamlet Makinesi oyununda yaptığım yorumu tekrar yapacağım. Anton Çehov’un ilgili oyunları hakkında fikir sahibi değilseniz oyun içeriğini birebir olarak anlama imkanınız maalesef olmuyor. Oyuncu performansları ile dekor ve müzikleri birleştirerek kafanızda oyunun asıl konusundan bağımsız ayrı bir kompozisyon oluşturmanız gerekiyor. Bu da kimi zaman keyifli sayılabilecek hallerde olabilirken kimi zaman da aşırı derecede bir anlamsızlığa ve boşluğa neden olabiliyor. Öyle ki oyunun perde arasında, ya da arayı beklemeden sahne geçişlerinde salondan çıkan izleyiciler bahsettiğim ikinci grubu oluşturuyorlar.

Oyunun dekoru, oyuncuların makyajlarına ve aksesuarlarına bakınca oldukça yalın kalmış. Oyuna, fiziki dekor unsurları yerine ışık oyunları ve projeksiyondan yapılan gösterimlerle canlı bir hal katılmış.

Oyunu izlemeye Anton Çehov’un ilgili oyunlarını okuyarak, ön araştırma yaparak gitmek gibi bir düşüncem vardı fakat zamanı doğru planlayamadığımdan dolayı onu yapamadım. O yüzden çok daha fazla şeyler yazmak, karakterler üzerinden analizler yaparak Anton Çehov’un iç dünyasını ve yarattığı karakterlerin ruh hallerini ortaya çıkarmak istediğim yazımı burada bitirmek durumunda kalıyorum. Belki başka sezonlara, belki başka oyunlara.