İzledim: Ders

Yaklaşık okuma süresi: 2 dakikaTiyatro Fora ekibinin hazırladığı Ders oyununu Kozyatağı Kültür Merkezi içerisindeki Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan sahnesinde izledim.

Oyun hakkında aklımda kalanları yazmadan önce biraz sahneden bahsedeyim. Çoğu zaman devlet tiyatrolarının Anadolu Yakası’nda iki sahnesinin Cevahir Alışveriş Merkezi içerisinde olmasından şikayet ediyorum. Çünkü bu salonlarda oyun izlemek isteyenlerin çok azının yalnızca tiyatro için orada olduğunu düşünüyorum. Oyuna gelen izleyicilerin çoğu salonda oyunun başlamasını beklerken ya oyundan önce yaptığı ya da oyundan sonra yapacağı alışverişlerden bahsediyor. Ayrıca alışveriş merkezinin içerisinde alışverişe dalıp oyunun başlama saati geçtikten sonra salona gelen izleyiciler ve devlet tiyatrolarının yazılı kuralları arasında olmasına rağmen bu duruma kayıtsız kalan tiyatro çalışanları da çoğu zaman diğer izleyicilerin keyfini kaçırabiliyor. Oyun esnasında, sessiz anlarda duyulan alışveriş merkezinden gelen uğultu şeklindeki sesler de cabası.

Kozyatağı Kültür Merkezi’nde ise durum Cevahir sahnelerinden biraz daha farklı. Tiyatro salonu, konferans salonu, toplantı salonları ve sergi alanlarını içeren kültür merkezinin tamamı Kozzy AVM’nin en üst katında bulunuyor. Tahmin edileceği gibi burada da durumlar Cevahir AVM içerisindeki salonlardan pek farklı değil. Ayrıca salon ile ilgili bir şey daha, salonda yer alan gişe internet üzerinden satın alınan biletler için basılı bilet vermiyor. Biletin satın alındığı siteden cep telefonunuza gelen SMS’i girişte göstermenizi istiyorlar. Bu da gittiği oyunların biletlerini saklayan benim gibi izleyiciler için can sıkıcı bir durum.

Oyuna gelirsem, Ders bugüne kadar izlediğim oyunlar içerisinde en az izleyici ile oynanan oyun oldu. 400 kişilik salonda ben dahil toplamda 16 izleyici vardı. Sanırım oyunun hafta ortası bir günde sahnelenmesinin de bunda fazlaca payı oldu. Çünkü bana göre oyun hem konu hem de işleyiş olarak bu kadar az bir izleyiciye oynanmayı haketmiyor.

Oyun üniversitede öğretim elemanı olan görev yapan John ve bir öğrencisi arasında geçen diyaloglar üzerinden gidiyor. John üniversitede öğretim elemanı olarak görev yaptığı halde öğrencisine yüksek öğrenimin gerçekten toplum içerisinde alışılageldiği kadar gerekli bir şey olmadığını anlatmaya çalışırken öğrencisinin bu fikre katılmamasıyla öğrenci ve öğretmen arasındaki ilişkiler karmaşıklaşmaya başlıyor. Öğretmeni ile aynı görüşte olmayan öğrencinin intikam almak için yaptıklarının, John’un tam da profesörlük sınavlarına girerek, hayatında değişiklikler yapmak istediği günlere denk gelmesi ile John’un hayatındaki çöküş de başlamış oluyor. Başlarda konu anlaşılana kadar ağır bir tempoda giden oyun özellikle ikinci bölümden sonra hızlanıyor. Tek perde olarak sahnelenen oyunda dekor değişimi pek olmadı. Toplamda ise iki kez sahne geçişi oldu. Oyun çok fazla kesilmediği için de takip edildiği taktirde içerisine çekebiliyor izleyiciyi.

David Mamet tarafından yazılan, Tiyatro Fora ekibi tarafından sahnelenen Ders oyunu belirli aralıklar ile Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde sahnelenmeye devam ediyor.