İzledim: Ramiz ile Jülide

Yaklaşık okuma süresi: 2 dakika

Ramiz ile Jülide, bu yıl Ankara Devlet Tiyatrosu’nun turne ile İstanbul’a gelen iki oyunundan birisi. Diğer oyun, Hüzzam ise bu yazıyı yazdığım sıralarda Küçük Sahne’de sahneleniyor.

Ramiz ile Jülide tanışmaları ortak bir arkadaşları vasıtası ile, talihsiz bir olayla gerçekleşen ve bu olayı takip eden uzun yıllar boyunca birbiri ile hiç görüşmemiş ama hafızalarının bir köşesinden de birbirlerini silememiş iki karakter. Bir dönem yaptıkları işlerle isimlerinden oldukça söz ettiren, toplum tarafından tanınan bu iki karakterin yıllar sonra tekrar bir araya gelmesini sağlayan ise yine aynı ortak arkadaşları Sadiye oluyor. Hem Ramiz’in hem de Jülide’nin maddi olarak sıkıntı çektiği dönemlerde karşı koyamayacakları bir iş fırsatı ile karşılarına çıkan Sadiye, iki karakterin yeniden birbirlerini hatırlamasına, geçmişten kalan gönül işlerinin yeniden açığa çıkmasına neden oluyor. Sadiye ile tekrar karşılaşana kadar eski şaşalı, tanınan günlerinden çok uzakta birisi sinema gişesinde biletçi, birisi bir bankada güvenlik görevlisi olarak çalışan ve sıkıcı bir hayat geçiren Ramiz ve Jülide’nin yeni işleri ile beraber hayatları değişmeye başlıyor.

1995 Türkiye’sinde geçen oyunun dekoru oldukça hareketli ve değişken. İzleyiciler olarak kendimizi kah Ramiz ile Jülide’nin evine misafir olurken kah bir televizyon programı stüdyosunda buluyoruz.

Oyundan önce Devlet Tiyatroları’nın sitesinden oyunun görsellerine göz gezdirmiştim. O yüzden oyunculara yüz aşinalığım vardı ama oyun başladığında biraz şaşırdım. Jülide karakteri ve Ramiz karakterinin kızı Nur oyun görsellerindeki oyuncular değildi. Sanıyorum ilk gösterimi 2013 yılında yapılan oyunun, oyuncu kadrosunda değişiklikler olmuş fakat web sitesinde hala eski görseller kullanılıyor.  (Devlet tiyatrosu sitesindeki görseller güncellendi. – 14 Mart 2015)

Oyundan sonra ise birkaç tiyatro ve sözlük sitesinden oyunla ilgili yazılanlara göz attım. Daha önce bu yorumları okumuş olan ve oyuna gitmek ile ilgili kafasında soru işareti olanlar varsa, ben oyuna biraz haksızlık edildiğini düşünüyorum. Oyunun zaten aksi bir iddiası olmamasına rağmen birçok yorumda oyunun mizahi açıdan zayıf olduğu dile getirilmiş. Diğer karakterlerin yanı sıra özellikle Ramiz karakteri, üslubu ve mizahi yönü ile izlenmeye değer bir oyunculuk sunuyor izleyiciye.

Uzun lafın kısası Ramiz ile Jülide’nin izleyiciye keyifli bir 2 saat geçirtecek bir oyun olduğunu düşünüyorum. İzlemek isteyenler için oyun şu sıralar Üsküdar Tekel Sahnesi’nde sahnelenmeye devam ediyor.