Yaklaşık okuma süresi: 2 dakika
Oyunu Cevahir AVM içerisinde yer alan Devlet Tiyatroları salonunda izledim. Oyundan önce yine biraz salondan bahsetmek istiyorum. Yakın zamanda blogda yeni bir kategori açarak oyunları izlediğim salonlar ile ilgili ayrı olacak yazmayı düşünüyorum. Şimdilik oyunların içinde yazmaya devam edeceğim. Cevahir AVM içerisinde Devlet Tiyatroları’na ait iki tane salon var. Ben oyunu Salon 1’de izledim. 300 kişilik olan salonun koltukları oldukça rahat. Koltuk araları fazlaca açık olduğu için oyunun başlamasına birkaç dakika önce de salona gitseniz kolaylıkla yerinize geçebiliyorsunuz. İki girişi olan salondaki Devlet Tiyatroları çalışanları da izleyicilere ilgili davranıyorlar.
Salon ile ilgili söyleyeceğim olumsuzluklardan en göze çarpanı sanırım bulunduğu yer hakkında. İlk defa böyle bir salonda oyun izledim. Her defasında böyle olur mu bilmiyorum ama oyun başlayana kadar bir türlü kendimi tiyatro salonunda gibi hissedemedim. Sıfır sessizlikte alışveriş merkezinin içerisindeki sesler çok kısık da olsa kulağınıza uğultu olarak geliyor. Ayrıca küçük bir alanda hem Devlet Tiyatroları’nın iki salonu ve gişeleri hem de sinema salonları ve gişeleri olunca hem sinema hem tiyatro izleyicileri açısından karışıklıklar yaşanabiliyor.
Oyuna gelecek olursam, oyunda Mimar Sinan’ın Kanuni Sultan Süleyman adına ekibi ile yaptığı Süleymaniye Camii’sinin yapımında yaşananlar işlenmiş. Oyun akışı ise Sultan Süleyman Mimar Sinan’a camiiyi bitirmesi için verdiği sürenin bittiğini söylemesi üzerine Mimar Sinan’ın iki ay içerisinde bitirmek için başını vermeyi göze alarak söz vermesiyle şekilleniyor.
Oyun esnasında Mimar Sinan’ın kişiliği, yanında çalışanlar ile olan iletişimi ve işine gösterdiği önem konusunda fikir sahibi olabiliyorsunuz. Eğer az da olsa tarih sevginiz varsa oyundan fazlaca keyif alabilirsiniz. Özellikle Osmanlı tarihi konusunda bilgi sahibi olarak oyun izlenirse terimler ve kişileri tam olarak anlayarak güzel bir 1 saat 15 dakika geçirilebilir.