İzledim: Yaşamak Denilen Bu Zahmetli İş

Yaklaşık okuma süresi: 2 dakika

Oyunu Cevahir AVM içerisinde yer alan İstanbul Devlet Tiyatroları’nın sahnesinde izledim. Oyunda konu olarak otuz yıldır evli bir çift olan Leviva ile Yona’nın yaşadıklarından ve yaşamak istediklerinden yola çıkılarak yapılan evlilik üzerine sorgulamaları ele alınmış. Yona karakteri bir gece hayatının tek düzeliğinden, eşinden sıkılarak evi terketmek ister. Bunun üstüne Leviva Yona’nın gitmemesi için elinden geleni yapar ta ki eski bir dostları onları bir gece vakti ziyaret edene kadar. Bu ziyaretten sonra olaylar tamamen terse dönecektir.

Uzun zamandır tek perdelik oyun izlemediğim için oyun 1 saat 15 dakika olmasına rağmen bana daha kısaymış gibi geldi. Oyunda beni en çok etkileyen noktalardan birisi Yona rolündeki Musa Uzunlar’ın önce gitmek isteyip, daha sonra çaresiz kalarak yaşadığı pişmanlığı oldu. Ayrıca oyunda daha fazla seyretmek istesem de rolü çok az olan İştar Gökseven’in oyunun akışını değiştiren iç burkan yalnızlığını da bu listeye ekleyebilirim.

Oyun dekor olarak bir yatak odasında geçiyor. Oyun esnasında dekor eşyaları ufak tefek yer değiştirmeler dışında neredeyse hiç değişmiyor. Oyunun az kişilik olmasından (üç kişilik fakat oyunun büyük bir bölümünde iki kişilik) ve dekorunun genel anlamı ile sabit olmasından dolayı Üsküdar Stüdyo Sahne gibi daha ufak bir sahnede çok daha fazla keyif verebileceğini düşünüyorum.

Evlilikte kadın ve erkeğin rolü, evlilik hayatının insan üzerindeki etkileri ve yalnızlık gibi evlilik hakkında farklı sorgulamaları ele alan oyun şu aralar İstanbul Küçük Sahne’de oynanmaya devam ediyor. Vakit bulunduğunda izlenmesi gereken bir oyun olduğunu düşünüyorum.