İzledim: Enver Aysever’le Aykırı Kumpanya

Yaklaşık okuma süresi: 2 dakika

Aykırı Kumpanya‘yı Kozyatağı Kültür Merkezi, Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi‘nde izledim. Daha önce Enver Aysever‘i yalnızca Aykırı Sorular programından tanıyordum, herhangi bir kitabını okumamış, oyununu izlememiştim. Aykırı Kumpanya’nın birkaç tanıtım videosuna internette denk geldikten sonra gidip, izlemek istedim.

Nazım Hikmet‘ten, Sabahattin Ali‘ye, Metin Altıok‘dan Uğur Mumcu‘ya, Gezi Parkı Direnişi‘nden, Sivas Katliamı‘na, Behçet Aysan‘dan Aziz Nesin‘e kadar birçok konu üzerine Enver Aysever’in anlatıları şeklinde devam eden oyun özellikle Enver Aysever’in anılarından oluşan bölümlerde tüm salonu güldürürken, Gezi Parkı ve Madımak Oteli’nden söz açıldığı zamanlarda tüm salonu sessizliğe ve hüzne gark etti.

İçeriği politik olarak nitelendirilebilecek oyunda hem bugünkü hem geçmiş iktidarlar ve muhalefetler üzerinden anlatılar yapıldı. Oyunun en fazla güldüren bölümleri de objektif olmasından dolayı bu bölümler oldu. Keza yine Enver Aysever’in Aykırı Sorular ve Dört Bir Taraf programlarından kalan anıları da keyifli bölümlerdendi.

Oyunda Enver Aysever’e dört müzisyen gitarı, piyanosu, kemanı ve akordiyonu ile eşlik ediyor. Anlatılar üzerine çalınıp, söylenen şarkılarda Enver Aysever de davulun başına geçerek, yetenekleri ile izleyicileri şaşırttı. Özellikle salonun sessizliğe gömüldüğü anlarda Aykırı Kumpanya Orkestrası”nın performansı bir konser içerisindeymişiz gibi hissettirdi. Müzikle, şiirle, edebiyatla devam eden oyunda izleyiciler arasında yer alan Dilek Türkan da sahneye gelerek Fikrimin İnce Gülü şarkısını tüm salonla beraber söyledi.

Oyun içerisinde Enver Aysever’in son kitabı Bu Roman O Kız Okusun Diye Yazıldı‘nın tanıtım klibi de ilk defa yayınlandı. Oyun sonunda isteyenler için Enver Aysever fuayede kitaplarını imzaladı.

Her saniyesi dolu dolu geçen, gönül rahatlığı ile izlenmesi için tavsiyede bulunabileceğim bir oyun oldu. Enver Aysever, kendisinden benim gibi yalnızca yaptığı televizyon programlarından bilgi sahibi olanların aklında muhtemelen sert ve ciddi tavrı ile kalmıştır. Fakat sahnedeki Enver Aysever yeri geldiğinde eğlenceli, hüzünlü ve kaygılı bir adam olarak karşımızdaydı.

Fikir vermesi açısından oyunun şöyle bir tanıtım videosu da mevcut.


Güncelleme: 17 Ağustos 2018

Oyunu 16. Kadıköy Tiyatro Festivali kapsamında, annemle birlikte yeniden izleme şansım oldu. Gözüme ilk çarpan oyunun müzisyen kadrosundaki değişiklikler oldu. İlk izlediğimde Özge Metin ile birlikte çok beğendiğim Çiğdem Erken‘i aradı gözlerim epey bir süre sahnede.

Zamanla oyunun içeriğinde kimi değişiklikler olmuş. Özetle oyunun daha eğlenceli bir hâle dönüştüğünü söyleyebilirim. Özellikle oyunun finalinde Sabahattin Ali ile ilgili uzunca ve malum konusu itibarıyla oldukça etkileyici bir bölüm vardı. Burası tamamen kaldırılmış. İsmi farklı bir anlatıda yalnızca bir defa geçti. Yine oyun içerisindeki şarkılarda da eksikler vardı. Sanıyorum ilk sahnelendiğinde hayatta olup bugün olmayanların isminin geçtiği şarkılar hürmeten kaldırılmış.

Şiirli, müzikli ve hoş sohbetli güzel bir akşam oldu.

OYUN KÜNYESİ
Yazan, Yöneten ve Anlatan: Enver Aysever
Müzisyenler: Özge Metin, Mustafa Soydemir, Sinan Gürsoy
Süre: 1 saat 45 dakika (Tek perde)