Okudum: Bir Yaz Gecesi Rüyası

Yaklaşık okuma süresi: 2 dakika

Ay içerisinde okumaya çalıştıklarımın arasına en az bir tane de tiyatro oyunu koymaya çalışıyorum kısa bir süredir. Bunun için de başlangıç olarak merak ettiğim William Shakespeare oyunlarını seçtim kendime. Hamlet ve Macbeth’den sonra Bir Yaz Gecesi Rüyası’nı okudum geçtiğimiz günlerde.

Oyunu okuduğumdan beri aklımda birkaç şey yazmak var oyunla ilgili ama hala tam olarak ne yazacağımı bilemiyorum. O yüzden birkaç haftadır erteliyorum tiyatro günlüğüne yazmayı ama bu sefer uzun veya kısa aklımda kalanlardan bahsetmeye çalışacağım. Bir Yaz Gecesi Rüyası yine çokça fantastik öğeler içeren bir Shakespeare oyunu. Kısaca karakter özelliklerinden bahsedecek olursam Hermia ve Lysander birbirini seven bir çift. Fakat Hermia’nın babası Egeus, kızına eş olarak onu Lysander’dan daha çok sevdiğini düşündüğü Demetrius’u uygun görmekte. Bu tabloya ek olarak Helena, Demetrius’a aşık bir karakter olarak çıkıyor karşımıza.

Periler kralı Oberon ile periler kraliçesi Titania’nın görevlendirdiği Puck hazırladığı aşk iksirini yanlış kişiler üzerinde kullanır. İksirin etkisiyle Lysander Hermia’ya değil Helena’ya aşık olarak uyanır. Bundan sonra olup bitene anlam veremeyen yalnızca Hermia değil aynı zamanda Demetrius’a aşık olan Helena’dır da. Tüm bunların kendisi ile eğlenilmek ve aşağılanmak için tertip edildiğini düşünür. Puck’ın yaptıkları yalnızca bununla kalmaz. Aşk iksirini periler kraliçesi Titania üzerinde de kullanır. İksirin etkisiyle Titania, dokumacı Bottom’a aşık olarak yeni güne başlar.

Tüm bunlar yaşanırken Atina dükü Theseus ve nişanlısı Hippolyta’nın düğün hazırlıkları sürmektedir. Düğün şenliklerinde bir de tiyatro oyunu sahneye koyulacaktır. Hamlet oyununda olduğu gibi Bir Yaz Gecesi Rüyası’nda da oyun içerisinde oyun işlenmiştir. Bu tiyatro oyununu sahneye koyanlar arasında marangozdan, dokumacıya, terziden tenekeciye bölgenin esnaflarından birçok kişi bulunmaktadır. Özdemir Nutku’nun kaleme aldığı ön sözde oldukça kötü bir performans sergileyen bu tiyatro topluluğunun Shakespeare döneminin amatör tiyatrocularını temsil ettiği ve bu bölümün onlara karşı bir taşlama olduğu belirtiliyor.

Bir Yaz Gecesi Rüyası oyununun 1623 yılına ait olduğu düşünülen Birinci Folyo baskısından görünümü.

Oyun aynı isimle geçtiğimiz sezon ve bu yaz aylarında İstanbul Şehir Tiyatrosu tarafından sahneye koyuldu. En Kısa Gecenin Rüyası ismi ile de önümüzdeki sezon Moda Sahnesi tarafından sahnelenecek. Onunla ilgili ayrı bir günlük yazacağım. Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar.

Macbeth, William Shakespeare, 5. Basım Ocak 2015, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları