İzledim: Diren

Yaklaşık okuma süresi: 2 dakika

Samsun Sanat Tiyatrosu’nun Diren isimli oyununu, Kozyatağı Kültür Merkezi içerisindeki Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi’nde izledim. İzlediğim en az izleyici katılımlı oyunlardan birisi oldu. Sanıyorum yaklaşık 15 kişiydik salonda oyunu izlemek için gelenler olarak.

Oyunda konu olarak gezi  parkı direnişi, Manisa – Soma’da yaşanan maden faciası ve sivas katliamı işleniyor. Tek perde olarak sahnelenen oyunda, bu olaylardan canlandırmalar yapılırken zaman zaman da projeksiyon yardımı ile olaylara ait  videolar izleyiciye gösteriliyor. Oyunda olaylar arasında herhangi bir akış veya bağlantı yok, olaylar kesit olarak  sahneleniyor. Bunların yanında oyun içerisinde gündelik siyasi konular üzerinden de göndermeler yapılıyor.

Diren oyunu beklentilerimin çok altında kaldı diyebilirim. Oyun afişinde gezi parkı direnişi ile bütünleşmiş kırmızılı kadın ve penguen görsellerini görünce tamamı ile gezi direnişi üzerine yoğunlaşmış bir oyun izleyeceğimi düşünmüştüm fakat diğer olaylar da bir saat gibi kısa bir sürede işlenmeye çalışılınca parça parça belki ama genel olarak pek de keyifli olmayan bir oyun ortaya çıkmış. Olaylar kısa bir sürede işlenmek istendiği için de yalnızca daha önce bu olaylar hakkında çok kısıtlı bilgisi olan izleyicilerin keyif alacağını düşündüğüm bir anlatım şeklinde ilerliyor oyun. Olaylar hakkında biraz bilginiz varsa ister istemez basit anlatımdan sıkılabiliyorsunuz.

Bahsettiğim sıkılma nedenlerinden birinin de oyunun görsel olarak çok zayıf olmasından kaynaklandığını düşünüyorum. Oyunda dekor olarak yalnızca üç tane kutu bulunuyor. Kutular gezi parkı direnişinde barikat, soma faciasında maden ocağı, sivas katliamında merdiven oluyor. Oyun esnasında oyuncu kıyafetleri de değişmiyor. Oyuncular tüm oyunu siyah pantolon ve siyah gömlek ile oynuyorlar. Bu da izleyici olarak bizlere görsel bir tatmin yaşatmıyor. Daha önce Devlet Tiyatroları’nda  izlediğim İkinci Dereceden İşsizlik Yanığı oyunu da dekor olarak çok zayıftı fakat konu olarak akıcıydı ve takip gerektiriyordu. Bu nedenle görsel yetersizlik pek göze çarpmıyordu.

Tüm bu saydıklarım dikkate mi alınmamış yoksa yapılmak istenen mi böyle bir şey miymiş bilmiyorum ama oyun mevcut hali ile bana pek fazla keyif vermedi, bildiğim şeyleri tekrar birinden dinlemiş hissi ile salondan çıktım.