İzledim: Erkek Arkadaş

Yaklaşık okuma süresi: 4 dakika

Ulaşım kolaylığı açısından İstanbul Devlet Tiyatrosu oyunlarını genellikle Anadolu Yakası’nda Üsküdar’daki Tekel ve Stüdyo sahnelerinde, Avrupa Yakası’nda ise Şişli’deki Cevahir sahnelerinde izleyebiliyorum. Kozyatağı Kültür Merkezi‘nin bu sezon İstanbul Devlet Tiyatrosu oyunlarına ev sahipliği yapacağını ilk duyduğumda pek sevinmiştim açıkçası. Kültür merkezi içerisindeki Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi’ne daha önce birçok kereler gidip, oyunlar izledim. Hem benim özelimde ulaşım açısından kolay olduğu için hem de her ne kadar büyük bir fuaye eksiği olsa da izleyiş konforu açısından sık sık tercih ettiğim bir sahne.

Fakat sezon başında düşündüğüm kadar oyun henüz izleyemedim Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi‘nde. Özel tiyatroların ve belediyeye ait diğer etkinliklerin sahneyi yoğun bir şekilde kullanmasından dolayı olacak sanıyorum, genellikle ayın son haftasında oyun programlarına dahil ediliyor.

Devlet Tiyatroları’nda sezonun kapanmasına yaklaşık 2 buçuk ay gibi bir süre kaldığı için bu sezon izlemek istediğim, merak ettiğim oyunlara öncelik vermeye çalışıyorum. Erkek Arkadaş da onlardan biriydi. Daha önce içerisinde müzikal öğeler barındıran Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç gibi oyunlar izlemiştim fakat tam anlamı ile bir müzikal izlemediğimdendi oyun öncesi merakım biraz da. Gündelik hayatta pek olmasa da izlediğim oyunlarda belirsizliği yeğliyorum.

erkek-arkadas-tiyatro-oyunu-3

Erkek Arkadaş, İngiliz besteci Sandy Wilson‘un kaleme aldığı bir Broadway müzikali. Oyun, Madam Dubonnet‘in Villa Caprice isimli okulda yetiştirdiği asil kız öğrencilerin yakında gerçekleşecek olan karnaval balosuna katılma hazırlıkları ile başlıyor. Uzunca bir süredir bu geceyi bekleyen kız öğrenciler, gecenin en güzeli olmaya çalışmakla birlikte geceye hayatlarını devam ettirmeyi planladıkları bir erkek arkadaş ile gitmek istiyorlar. Fakat bulundukları okul bu gece öncesinde erkek arkadaşları ile görüşmelerini hoş karşılamadığı için, hazırlıklarını hocalarından gizli tatlı bir telaş halinde devam ettiriyorlar.

Tüm kız öğrenciler baloya katılacakları erkek arkadaşlarını bulmuşken aralarından bir tanesi Polly, babasının baskıcı davranışlarından dolayı son ana kadar çekimser kalıyor. Maddi durumu diğer öğrenci ebeveynlerine göre oldukça yüksek olan Polly’nin babası Percival, kızına yaklaşmak isteyen erkeklerin bunu yalnızca para için yapacaklarını düşündüğünden engel olmaya çalışıyor. Fakat gün geliyor, Polly ve Tony‘nin yolları Villa Caprice’te kesişiyor. Birbirlerine söyledikleri küçük yalanlarla birlikte Polly ve Tony de diğer çiftler gibi karnaval gecesini heyecanla beklemeye başlıyorlar.

erkek-arkadas-tiyatro-oyunu-2
Oyunun ilk perdesi hem kızlar hem de erkekler tarafında balo için yapılan hazırlıklar ile geçiyor. İkinci perdede ise sahne karnaval balosunun gerçekleşeceği salon atmosferine bürünüyor ve gece başlıyor.

Erkek Arkadaş, hikayesi çok bildik, tanıdık bir oyun. Oyunu henüz izlemeden, hakkında bir şeyler okuduktan sonra veya izlemeye başladıktan çok kısa bir süre sonra nasıl şekilleneceğini az çok tahmin edebiliyorsunuz. O yüzden ne olduğunu görmek için değil de nasıl olduğunu görmek için gelen izleyicilerin çok daha fazla seveceğini düşündüğüm bir oyun. Biraz daha sonuç odaklı bakan izleyiciyi mutsuz edebilir ki oyunun perde arasından sonra yer yer azalan izleyici kitlesi de buna bir işaret mahiyetinde. Popüler anlatım dili ile derdi olmayan bir oyun denilebilir Erkek Arkadaş için. Fakat iki perde boyunca izleyiciye görsel ve işitsel olarak yaşattığı keyif muazzam seviyede.

Oyunun ikinci perdesi, ilk perdesine göre tempo olarak çok yüksek geçiyor. Yukarıda bahsettiğim, oyunun ilk perdesinde şu veya bu neden dolayı sıkılıp çıkan izleyiciler varsa eğer ikinci perdesini izlemedikleri için çok şey kaçırdıklarını söyleyebilirim. Madam Dubonnet rolündeki ve aynı zamanda oyunun koreografı  Yeşim Alıç‘ın oyunun ikinci perdesindeki ve bilhassa finalindeki enerjisi herkesi kendisine hayran bıraktı. Oyun bitişinde ilk defa tanık olduğum bir şekilde, salon girişinde oyun ekibinin fotoğrafları ve isimleri yazılı olan panoda azımsanmayacak bir topluluk Yeşim Alıç’ın adını arıyordu.

Özetle Erkek Arkadaş, iki saat boyunca keyifli vakit geçirten, görsel ve işitsel olarak izleyici doyuran, müzikal oyunlara mesafeli duran izleyicileri dahi içine çekebilecek, kişisel olarak da gönül rahatlığı ile tavsiye edebileceğim bir oyun.

erkek-arkadas-tiyatro-oyunu

OYUN KÜNYESİ
Yazan: Sandy Wilson
Çeviren: Fahrünnisa Kadıbeşegil
Yöneten: Ebru Kara
Kostüm Tasarımı: Canday Günay Tuna
Koreografi: Yeşim Alış
Oyuncular: Ali Ersin Yenar, Gülben Başer, Yeşim Alıç, Barış Arman, Çiçek Üstün, Merve Gizem Berger, Halil İbrahim Irklı, Aykut Söyük, Nezahat Seza Yeğin, Ayça Akça, Aydan Güneş, Yağmur Şimşek, Tunahan Çilingir, Melih Şengider, Kasım Yıldırım Vardar, H. Cem Çelik, Alper Aksoy, Fuat Mert Başol, Başak Ova