İzledim: Köpek, Kadın, Erkek

Yaklaşık okuma süresi: 2 dakika

Önce Devlet ve Şehir Tiyatroları, daha sonra alternatif tiyatroların perdelerini bu sezon için yavaş yavaş kapatmasıyla şu günlerde tiyatro izlemek isteyenlerin pek fazla seçeneği kalmadı. Geçtiğimiz sezon yine bu zamanlarda Oyun Atölyesi benim imdadıma yetişmiş, Her Yıl Kuşlar Geri Gelir, Üst Kattaki Terörist, Göl Kıyısı gibi kaliteli yapımlar izleyebilmemi sağlamıştı. Bu sezon da benzer bir durumu Moda Sahnesi ile yaşıyorum. Sezonun son oyunlarında tanıştığım Moda Sahnesi’nde şimdiye kadar Bira Fabrikası ve Hamlet oyunlarını izledim. Diğer oyunlarını da izlemek için önümüzdeki sezonu beklemeyi düşünüyordum fakat Ağustos ayındaki Kadıköy Tiyatro Festivali’ne kadar oyun izleyemeyeceğimi farkedince kendim için sezon kapanışını Köpek, Kadın, Erkek ile yapmak istedim.

Oyunun rollerini Barış Yıldız (köpek), Zamire Zeynep Kasapoğlu (kadın) ve Caner Cindoruk (erkek) paylaşıyor. Karakterlerin oyunda farklı bir isimleri yok. Oyun boyunca Köpek, Kadın ve Erkek olarak anılıyorlar. Hayatlarındaki yalnızlıktan şikayetçi olan Kadın ve Erkek ortak bir arkadaşlarının aracılığıyla buluşmaya karar veriyorlar. İkisi de geçmişte yaşadıkları benzer durumları göz önünde bulundurduklarından beklentisiz bir şekilde gidiyorlar buluşmaya. İkisinin de kafasında olan olumsuz düşüncelere rağmen buluşmaları pek de hayal ettikleri gibi kötü gitmiyor. O ilk buluşmadan, beraber yaşama kararı aldıkları zamana kadar her anlarında Köpek de beraberlerinde oluyor çiftin. Aslında onların hikayesini bize Köpek anlatıyor. Tabii sürekli olarak sıcak yatağından sokağa atılma korkusu yaşayarak.

Kadın ve Erkek beraberken yeri geliyor çok mutlu oluyor yeri geliyor beraber yaşama kararı ile yanlış bir seçim yapmış olma ihtimallerini düşünerek büyük mutsuzluklar yaşıyorlar. Oyun yalnızlık, kararlar ve pişmanlıklar gibi değerleri izleyiciye sorgulatırken bir yandan da konuşma dili ve olayların işlenişi ile keyifli bir 75 dakika sunuyor. Tüm saydığım konuların pek de yüzde tebessüm bırakmayacak konular olmasına rağmen oyun birçok yerde salonun gülmeleri ile kesilmek zorunda kaldı. Özellikle Köpek karakterini canlandıran Barış Yıldız’ın anlatımları sırasında.

Oyunun dekoru yine Moda Sahnesi’nin oyunlarında uyguladığı basit, süssüz fakat anlatılmak istenen ortamı olduğu gibi izleyiciye yansıtan bir yapıdaydı. Sanıyorum kişisel olarak pek hoşlanmadığım bu dekor tarzı ile aramdaki mesafeyi Moda Sahnesi kaliteli oyunları kaldıracak. Oyunculardan yalnızca Barış Yıldız ve Caner Cindoruk’u daha önce dizi ve filmlerden simaen tanıyordum. Zamire Zeynep Kasaoğlu’nu ilk defa izledim. Umarım Barış Yıldız’ın kadrosunda yer aldığı başka oyunlar izleme fırsatı da bulurum. Dizilerde oynadığı kararkterlere çokça gülüyordum, oyunda da tahmin ettiğim gibi oldu, fazlaca keyif aldım onun olduğu sahnelerde.

Bu sezonun son oyununu izledim ben. Sanıyorum Köpek, Kadın, Erkek önümüzdeki sezon da Moda Sahnesi’nde sahnelenen bir oyun olur. İzlemek isteyenler malesef birkaç ay beklemek zorunda kalacaklar. Son olarak oyunun provalarında çekilmiş kısa bir video ile günlüğü bitiriyorum.