İzledim: Ayrılık

Yaklaşık okuma süresi: 3 dakikaMaltepe Tiyatro Festivali kapsamında sahnelenen Tiyatro Evi‘nin Ayrılık oyununu Türkan Saylan Kültür Merkezi‘nde annemle birlikte izledik. Ayrılık, aslında bu seneki festivalde izlediğim ikinci oyun. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü‘nde, Hayal Perdesi ve İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımı Üç Kız Kardeş uyarlamasını izledim ilk olarak. Fakat onun günlüğünü yazmadan önce oyun metnini okumak istediğimden yazım sıralarında ufak bir değişiklik yaptım.

Behiç Ak‘ın kaleme aldığı, daha önceleri Şehir Tiyatroları ve Devlet Tiyatroları’nın yanısıra birçok özel tiyatronun da repertuarında kendisine yer bulan oyun bu defa Tiyatro Evi bünyesinde, Semih Çelenk yönetmenliğinde yeniden yorumlanmış. Oyun, dört yıl süren evliliklerini boşanarak noktalamış bir çiftin, birbirlerinden habersiz geçirdikleri bir yılın ardından bir araya geldikleri bir gün başından geçenleri konu alıyor.

Rollerini Sevinç Erbulak ve Fırat Tanış‘ın oynadığı oyunun planlama süreci geçtiğimiz sene sonunda Sevinç Erbulak’ın Şehir Tiyatroları’ndan ihraç edildiği dönemde başladı. Ben de sosyal medya üzerinden takipçisi olmaya çalıştım bu sürecin. Oyun provaları sürerken Şehir Tiyatroları yönetimi Sevinç Erbulak’ı görevine iade etti, akabinde hazırlıkları devam eden oyun 25 Ocak’ta Profilo Kültür Merkezi’nde prömiyer yaptı. Böylelikle Sevinç Erbulak’a yapılan haksızlık güzel bir oyunun izleyici önüne çıkmasına vesile oldu. Benzer bir şekilde aynı dönemde önce ihraç edilip, daha sonra görevine iade edilen Arda Aydın da arkadaşları Tuğrul Arsever ve Mert Yavuzcan ile birlikte Biraderler Cabaret isimli bir gösteri sahneye koydu. Sanılanın aksine görevinden ihraç edilen oyuncular sinmek yerine çok daha üretken olarak tekrar çıktılar izleyici karşısına. Süreç henüz tüm açığa alınan sahne emekçilerinin görevine iade edilmesiyle sonuçlanmadı. Hukuki yollarla hakkını geri kazananlar var, davaları devam edenler var. Hepsi “Neden atıldık?” diyerek seslerini duyurmaya devam ediyorlar. Sanırım izleyici olarak elimizden gelebilecek en büyük destek onların sesini daha çok kişiye ulaştırmak olur.

Sahneye girince Işıl German‘ın Biliyorum Sensin O şarkısı karşılıyor izleyicileri. Şarkının oyun hemen ilk sahneleri ile ilintili bir durumu da var, izledikçe farkına varılıyor. Keyifli, hisli bir oyun Ayrılık. Oyundan önce süresi ve kaç perde olduğu hakkında bilgimiz yoktu. Salondan çıkarken bir buçuk saatin nasıl geçtiğini anlamamıştık. Oyunla ilgili yazıp yazmamak arasında kaldığım bir sahne var, sanıyorum yazmadan edemeyeceğim. Mizansen gereği sahnede kahve ve omlet pişirilmesi gerekiyordu. Bunlar mış gibi yapılmadı, özellikle omlet bütün malzemeleri ile öyle güzel yapıldı, pişerkenki kokusu salonu öyle güzel sardı ki oyundan eve gelince annemle ilk iş omlet yaptık. Arkada Işıl German’ın şarkısı çalarken, omletimizi yiyip oyundan konuştuk. Oyunun tüm güzelliklerinin yanında insana akşamın 11’inde mutfağın yolunu tutturan gastronomik bir etkisi de var.

Kültür Merkezi’nin Kardelen 1 salonunda sahnelendi oyun. Oyun öncesinde diğer izleyicilerden duyduğum ve kendim de deneyimlediğim kadarıyla salonda ufak bir ses sorunu var. Sahnenin bazı bölgelerinde oyuncular arasında geçen diyaloglar arka sıralara belli belirsiz geliyor. İlk izlediğim Üç Kız Kardeş oyununda da zaman zaman kesinti sorunları yaşanmıştı. Umarım izleyiciler dışında sorundan haberdar olanlar vardır, kısa bir sürede düzeltilir. Maltepe Belediyesi tıpkı Kadıköy Belediyesi gibi tiyatro etkinliklerine önem veriyor ve tiyatro festivallerini geleneksel olarak sürdürüyor. Önümüzdeki senelerde gerçekleşecek olan festivallerine ve sezon içerisindeki oyunlarına da fırsat buldukça katılmaya çalışacağım.

OYUN KÜNYESİ
Yazan: Behiç Ak
Yöneten: Semih Çelenk
Sahne Tasarımı: Başak Özdoğan
Oynayanlar: Sevinç Erbulak, Fırat Tanış
Süre: 1 saat 30 dakika (tek perde)