İzledim: Medea Kali

Yaklaşık okuma süresi: 3 dakika

İstanbul Devlet Tiyatrosu oyunu Medea Kali‘yi Üsküdar Tekel Sahnesi‘nde izleme fırsatı buldum. Oyunu programda ilk gördüğümde göz alıcı dekoru ve kostümleri ile birlikte ekibinin içerisinde Musa Uzunlar‘ın olması dikkatimi çekmişti. Kendisini daha önce oynadığı birkaç tiyatro oyunu ve televizyon dizisinden simaen tanıyorum. Oyunculuğunu ve oynadığı karakterleri de beğendiğim için izlemek istedim. Fakat oyun öncesinde düşündüğümden bambaşka bir performans ile beraber Zeynep Utku‘yu tanımış oldum oyun günü.

Oyun Medusa, Medea ve Kali mitolojik karakterlerinin hikayesini tek bir kadın özelinde bütünleştirerek anlatıyor. Oyun öncesinde bu karakterler hakkında pek fazla bilgim yoktu. O yüzden oyunu izlerken zaman zaman anlamakta zorlandığım sahneler olsa da oyunun beni etkisi altına almasına engel olmadı.

Medusa

Öğrendiklerimden yola çıkarak kısaca özetleyecek olursam güzel bir kadın olan Medusa, Athena‘nın tapınağında Poseidon ile birlikte olmasından dolayı Athena tarafından lanetlenerek gözlerine bakanı taşa çeviren bir canavara dönüştürülüyor. Zeka, sanat, strateji, ilham ve barış tanrıçası olan Athena ile denizler, depremler ve atlar tanrısı olan Poseidon’un arasındaki ilişki ise Atina şehrinin kuruluşuna dayanıyor. Şehrin tanrısını seçmek için toplanan jüri önünde şehre en büyük hediyeyi vermek için yarışıyorlar. Yarış sonunda Poseidon’un atına karşılık Athena’nın zeytin ağacı jüri tarafından seçilerek şehrin tanrısı Athena oluyor ve şehrin adına da bundan böyle Atina denmeye başlanıyor. Bunun üstüne bir tanrıçaya yenilen Poseidon sinirle mızrağını dağa fırlatıyor. Dağa saplanan mızrağın izinin ise hala orada olduğuna inanılıyor. Medusa yine Athena görevlendirdiği Perseus tarafından bir ayna yardımı ile gözlerine bakılmadan başı kesilerek öldürülüyor.

medea-kali-tiyatro-oyunu

Medea

Yine bir Yunan mitolojisi karakteri olan Medeaöfkelendiğinde korkutucu bir kişiliğe dönüşmesi ve zehir ustalığı ile biliniyor. Eşi Yason ile birlikte İolkos kralını öldürerek şehri ele geçirmesinden sonra İolkos meclisi tarafından sürgüne, Korinthos‘a gönderiliyor. Korinthos’ta kralı zehirleyerek tahta eşi Yason’un geçmesini sağlıyor. Yason’un tahta çıkışından sonra 7 erkek ve 7 kız çocukları oluyor. Yason’un Medea’ya ettiği bağlılık yeminlerini hiçe sayarak Kral Kreon‘un kızı Prenses Glauke ile evlenmek istediğini söylemesi üzerine Medea düğün günü tüm katılımcıları kurduğu bir tuzakla öldürüyor. Bu tuzaktan yalnız Yason sağ olarak kurtuluyor. Yunanlar çok fazla kayıp verdikleri bu olay üstüne Medea’dan intikam almak için çocuklarını katlediyorlar. Yeminlerini bozduğu için lanetlenmesi sonucu herkesin nefret ettiği biri haline gelen Yason ise intihar ederek hayatına son veriyor.

medea-kali-tiyatro-oyunu-3

Kali

Kali ise Hint mitolojisinde zaman ve değişim tanrıçası olarak biliniyor. Tanrıların dünyadaki kötülükleri engelleyememesi üzerine dünyaya gelen Kali, her kolunda yer alan farklı silahlarla bu kötülüklerden dünyayı temizlemeyi başarıyor. Fakat içindeki savaşma güdüsünü durduramayarak vahşi bir canavara dönüşüyor. Vahşileşmeden önce tanrıça olarak kazandığı zafer Hint mitolojisinde kadınların erkekler üzerinde kazandığı bir zafer olması açısından önem taşıyor.

medea-kali-tiyatro-oyunu-4

Üç karakterin kabaca özeti bu şekilde. Oyunda Zeynep Utku bu üç karakteri görsel ve işitsel efektler ile bezenmiş bir atmosferde oynuyor. Özellikle dekor tasarımı ve makyajlar oyunu görsel bir anlatım haline getiriyor. Oyunda Yusuf Can Sancaklı ve Musa Uzunlar‘ın da rolleri var fakat genel olarak oyun Zeynep Utku’nun canlandırdığı karakterler çevresinde dönüyor. Laurent Gaude’in kaleme aldığı oyunun yönetmeni da yine Musa Uzunlar. 2014 yılında yine Zeynep Utku, Musa Uzunlar ve ek olarak Murat Mısırlı’dan oluşan bir kadro ile Tiyatro Yüzleşme çatısı altında Medea Kali oyunu bir süre sahnelenmiş. Devlet Tiyatrosu oyuncusu olan Musa Uzunlar’ın bu sene aynı oyunu İstanbul Devlet Tiyatrosu’na önermesi ve kabul edilmesi ile birlikte biz de izleyebilmiş olduk.

Oyunun kısa gibi gözükse de dolu dolu geçen 1 saatlik süresi var.

OYUN KÜNYESİ
Yazan: Laurent Gaude
Yöneten: Musa Uzunlar
Oyuncular: Zeynep Utku, Musa Uzunlar, Yusuf Can Sancaklı