İzledim: Çürük Temel

Yaklaşık okuma süresi: 2 dakikaDaha önce bahsettiğim sebeplerden dolayı Şehir Tiyatroları’nda bu seneye kadar oyun izleyemiyordum. Meraklısı için nedeni ve nasılı buradan okunabilir. Çürük Temel, Şehir Tiyatroları’nda izlediğim ilk oyun olması ile benim açımdan, Şehir Tiyatroları’nın kurulduğu 1914 yılında o zamanki ismi Darülbedayi çatısı altında oynanılan ilk oyun olması ile de Türkiye’de tiyatronun gelişimi açısından önemli bir oyun. 1916 yılında Muhsin Ertuğrul ve arkadaşlarının sahneye koyduğu Çürük Temel, Şehir Tiyatroları’nın 100. kuruluş yıldönümünde Engin Alkan’ın yönetmenliğinde tekrar sahneye koyulmuş. Oyunun ilk gösterimi ile ilgili notlar, dönemin şartları ve günümüzde sahnelenen oyunun hazırlık aşamaları hakkında bilgiler oyun tanıtım kitapçığında yer alıyor. Oyun hakkında derin bilgi sahibi olmak isteyenler oyunun oynandığı sahnelerden kitapçığı edinebilirler.

Çürük Temel, iflasına ramak kalmış bir fabrika etrafında toplanan ailenin yaşadıklarını konu alan bir oyun. Babasından kalma fabrikanın sahibi Münire Hanım ve ikinci eşi Necip Bey fabrikanın idaresini sürdürmektedir. Aynı zamanlarda Münire Hanım, Necip Bey’den olan kızı İclal’i evlendirme telaşındadır. Fabrikanın iflas söylentilerinin ayyuka çıkması, Münire Hanım’ın ilk eşinden olan kızı Pervin ve yine ilk eşinden olan, senelerdir görmediği oğlu Ferit’in fabrikadan paylarını istemeleri ile birlikte aile içerisinde yaşanan huzursuzluklar gittikçe aşılması zor bir hal almaktadır.

Nerede İzledim?
Kadıköy Haldun Taner Sahnesi (Sıra 2, Koltuk 2)

Neler Öğrendim?
– Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nin ilk üç sırasındaki koltuklar sahnenin oldukça altında kalıyor. Oyunu izlerken başınızı yukarı kaldırmak durumunda kalıyorsunuz.
Koltukların arasındaki mesafe çok az. Fakat koltuklar sabit olmadığı için yalnızca bu oyun için mi izleyicilerin olduğu bölüm bu şekilde hazırlandı yoksa her oyunda mı böyle bilmiyorum. Farklı birkaç oyun izledikten sonra burayı güncelleyeceğim. (Sandığım gibi Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nin tüm koltukları değil yalnızca ilk sırasındaki koltukları sabit değilmiş. Bu oyunu ikinci sıradan izleyip, hali ile yalnızca birinci sıra ile temasım olduğu için öyle sanmışım. Bkz: Komşum Hitler oyunu)
– Sahnedeki tüm koltuklar satıldıktan sonra oyunu izlemek isteyenler için salonun en arkasındaki sedir diye tabir edilen bölgeden bilet alınabiliyormuş. Normal koltuktan farkı, aralarında kolçak olmayan düz bir oturma alanı olması.

OYUN KÜNYESİ
Yazan: Emile Fabre
Uyarlayan: Hüseyin Suat Yalçın
Yöneten: Engin Alkan
Oyuncular: Oya Palay, Yeşim Koçak, Mert Tanık, Emre Karaoğlu, Dolunay Pircioğlu, Samet Hafızoğlu, Nurdan Gür