İzledim: Komik-i Şehir Naşit Bey

Yaklaşık okuma süresi: 3 dakikaKomik-i Şehir Naşit Bey oyununu 2017’nin İstanbul Şehir Tiyatroları‘ndaki ilk oyunu olarak Kadıköy Haldun Sahnesi‘nde izledim. Yine Başkadır A.‘da da olduğu gibi oyunu prömiyerinden hemen sonraki ilk gösterimlerinden birinde izleme şansı bulabildim.

Komik- Şehir Naşit Bey, Adile ve Selim Naşit kardeşlerin babası, Komik-i Şehir ünvanına sahip Naşit Özcan‘ın hayatını konu alan, Gökhan Erarslan‘ın kaleme aldığı bir oyun. Oyun, Naşit Özcan’ın sahne üstündeki başarıları ile ustasından Komik-i Şehir ünvanını  devralması ile başlıyor. Bununla başlayan serüveninde Naşit Bey, tuluat yani doğaçlama tiyatrosunun en önemli isimlerinden birisi haline geliyor. Yarattığı tiplemeler halk tarafından çokça ilgi görüyor. Oyunları hıncahınç salonlarda izleyici ile buluşuyor.

Fakat devran dönüyor, işler değişiyor. İkinci Dünya Savaşı’nın oluşturduğu atmosfer, ülkeye sinemanın gelmesi ve kısa sürede popülerleşmesi ile birlikte halkın tuluat tiyatrosuna ilgisi bıçak gibi kesiliyor. Beraberinde sinemanın getirisinin tiyatrodan katbekat fazla olduğunu gören tiyatro işletmecileri de tiyatro salonlarını birer birer kapatarak sinema salonu haline getirmeye başlıyor. Türlü zorluklarla hazırlıkları ve provaları yapılan, günde matine ve suare olmak üzere en fazla iki defa sahnelenebilen tiyatro oyunları yerine, öncesinde bir hazırlık süreci gerektirmeyen sinema filmlerini gün içerisinde defalarca oynatmak işletmecilerin cebini doldururken, Naşit Bey sahneye çıkamamanın manevi ve maddi zorluklarını iyiden iyiye hissetmeye başlıyor.

Oyun Naşit Bey’in hayatını kronolojik bir sıra ile ele almıyor. Biz bir sahnede Naşit Bey’in yaşlılık hallerini görürken, bir sonraki sahnede yarattığı tiplemeleri izleyebiliyoruz. Bu nedenle biyografik bir oyun olmasının yanında dönemin eğlence kültürünü de yansıtıyor Komik-i Şehir Naşit Bey.

Oyunda, Komik-i Şehir Naşit Bey’in torunu yani Selim Naşit’in oğlu Naşit Özcan da iki rolde oynuyor. İlki oyunun final sahnesinde Naşit Bey ile sohbet eden Neyzen Tevfik karakteri. Diğerinin hikayesi ise hüzünlü. Oyunda Rıza Baba karakterini canlandıran Ayberk Atilla, oyunun prömiyerine iki gün kala yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle hastaneye kaldırılıyor. Naşit Özcan iki gün içerisinde Rıza Baba karakterine hazırlanarak çıkıyor sahneye. Ayberk Atilla ile de Şubat ayında emanet rolünü geri vermek üzere sözleşiyorlar. Fakat iki hafta sonra Ayberk Atilla hayatını kaybediyor. Bu nedenle Komik-i Şehir Naşit Bey kendi hikayesinden bağımsız olarak hem oyun ekibi hem de izleyiciler açısından sezonun zor oyunlarından birisi.

Rollerden söz açılmışken Sinan Bengier‘den kısaca bahsetmek istiyorum. Oyunda Naşit Bey’in ustası rolünü canlandırdı. Süre açısından kısa fakat içerik açısından doyurucu bir rolde çıktı izleyici karşısına. Kendisini daha önce çeşitli işlerde izledim. Bana Bir Şeyhler Oluyor ve Otogargara gibi oyunların kayıtlarında defalarca izlememe rağmen sahnede canlı olarak ilk defa izlemiş oldum. Naşit Bey’in ihtiyar halini oynayan Bora Seçkin, gençliğini oynayan Can Tarakçı oyunculukları, Amelya rollerini oynayan Semah Tuğsel sesi, Ada Aliza Ertem ise dansları ile oyundaki dikkat çeken detaylardandı.

Meraklısı için İsmail Biret tarafından yazılmış, Naşit Bey’in hayatını konu alan “Komik-i Şehir Naşit Bey ve Çocukları” isimli bir de kitap bulunuyor. Şu an için baskısı yok gözüküyor fakat sahaflarda kolayca bulunabilir durumda. Oyun ise İstanbul Şehir Tiyatroları sahnelerinde oynanmaya devam ediyor.

OYUN KÜNYESİ
Yazan: Gökhan Erarslan
Yöneten: Ali Yaylı
Sahne Tasarımı: Mehmet Emin Kaplan
Koreograf: Özge Midilli
Müzik: Emrah Can Yaylı
Oyuncular: Bora Seçkin, Ayberk Atilla, Naşit Özcan, Sinan Bengier, Metin Çoban, Emrah Can Yaylı, Şeyda Arslan, Fahri Kıncır, Mehmet Avdan, Semah Tuğsel, Can Tarakçı, Özgür Dağ, Ada Alize Ertem, Kutay Kırşehirlioğlu, Göksel Arslan, Rahmi Elhan, Erhan Akkoyunlu