İzledim: Veronalı İki Centilmen

Yaklaşık okuma süresi: 3 dakikaShakespeare ile Düşünmek seminerlerinden sonra Shakespeare okumalarıma fırsat buldukça devam etmeye çalışıyorum. Bunlar yine ekseriyetle izleyeceğim oyunların beni sürüklediği okumalar oluyor. Bu sezon başında Duru Tiyatro kendilerinin ilk Shakespeare oyunu olan Veronalı İki Centilmen‘i sahnelemeye başladı. Oyunu izlemeye karar verdikten sonra Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları‘na uğrayarak önce Özdemir Nutku çevirisiyle Veronalı İki Soylu Delikanlı oyununun metnini, ardından da biletimi aldım.

Duru Tiyatro’nun Moda’daki sahnesine ilk defa 2015’in Ekim ayında Nihayet Bitti oyununu izlemek için gitmiş, o günden bu yana tekrar yolumu düşürememiştim. Kapıdan girer girmez geçen zaman içerisinde tiyatro bahçesinde ve fuaye alanında yapılan değişiklikler gözüme çarptı. Gişenin yeri değiştirilmiş, fuayeyi, salonu ve kafeteryayı işaret eden hoş yön tabelaları zaten saatlerce vakit geçirilesi güzellikte olan bahçeyi daha da bir güzelleştirmiş. Bunlara rağmen henüz bahçesinde oturup, bir çay içememiş olmak da sanırım yeniden Duru Tiyatro’ya gitmek için arayı çok fazla açmayacağıma bir işaret.

Sözü oyuna getirecek olursam; Veronalı İki Centilmen, Veronalı İki Soylu DelikanlıVeronalı İki Beyzade, Verona’nın İki Asılzadeleri gibi farklı isimlerle Türkçe’ye çevrilmiş oyunun Shakespeare’in ilk yazdığı oyunlardan birisi olduğu tahmin ediliyor.

Oyunda iki yakın arkadaş olan Valentine ve Proteus, Valentine’in Milano’ya gitme kararı ile birbirlerinden ayrı düşerler. Valentine beraberinde gelmesi için Proteus’a çok ısrar eder fakat Proteus sevdiği kızı, Julia‘yı Verona’da bırakıp onunla gelmek istemez. O sıralarda aşka pek fazla ehemmiyet vermeyen, Proteus’un aşık hallerini de alttan alta tiye alan Valentine, Milano’ya vardığında karşılaştığı Milano dükünün kızı Sylvia‘ya aşık olur. İki arkadaşın yolu Milano’da tekrar kesişir. Proteus’un babası Antonio, oğlunu yaşıtları gibi hayatı öğrenmesi için Milano’ya arkadaşı Valentine’in yanına gönderir. Proteus bu ayrılık kendileri için ne kadar zor olsa da Julia’ya geri döneceğine, yalnız onu seveceğine dair sözler vererek Milano’nun yolunu tutar. Milano’da iki arkadaş buluştuktan sonra beklenmedik bir şey olur. Proteus, Sylvia’yı görür ve Julia’ya verdiği tüm sözler aklından uçup gider, ona aşık olur. Fakat Sylvia aşkına karşılık vermez. Bunun üstüne Proteus, Valentine ile Sylvia’nın arasını bozmak için aralarındaki ilişkiyi Sylvia’nın babası Milano düküne açık eder ve Valentine’i Milano’dan sürdürür. Bu sırada Proteus’unu merak eden Julia da Milano’nun yolunu tutar. Yolda başına gelebilecek olası tehlikelerden sakınmak için bir erkek kılığına girerek.

Oyun birbirine paralel başlayan, sonrasında iç içe geçen iki aşk hikayesi etrafında şekilleniyor. Keza oyunun finali de iki arkadaşın aşık oldukları kadınlar ve dostlukları arasında bir seçim yapmalarına sahne oluyor.

Duru Tiyatro oyunun müzikle hemhal olacağı bir sahneleme hazırlamış Veronalı İki Centilmen için. Sahne üzerindeki Serdar Aslan, Zafer Aslan, Muhammed Çınar ve Tarkan Tekyıldız’dan oluşan Durucazz müzisyenleri zaman zaman oyuncularla da etkileşim içerisine girerek oyunda yer alıyorlar. Hakan Çimenser yönetmenliğinde sahneye koyulan oyunun oyuncu seçimleri büyük bir titizlikle yapılmış. Onlarca konservatuvar mezunu arasından seçilen oyuncular dışında oyunun kadrosunda sevimli bir de köpek var. İsmi Chucky. Oyunda Proteus’un uşağı Lance‘nin köpeği Crab‘ı canlandırıyor. Oyunda adını henüz bilmediğimiz, yeni yeni öğrenmeye başladığımız ya da bazılarımızın yakından takip ettiği çok değerli oyuncular var. Fakat oyun esnasında her izleyici için birkaçı ister istemez diğerlerinin önüne çıkıyordur sanıyorum. Milano dükü rolündeki Cem Yanılmaz ve Julia rolündeki Duygu Üzüm Arat’ın oyunculukları Veronalı İki Centilmen oyunu için beni en çok etkileyenler oldu.

Emre Kınay, oyunla ilgili verdiği bir röportajda her sene bir Shakespeare oyunu sahnelemek istediklerini söylemiş. Umarım ekipçe bu isteklerinde muvaffak olurlar, bizler de kaliteli yapımlar izlemeye devam ederiz.

Keyifli bir oyun günlüğünün iddasız bir final cümlesi olarak; Veronalı İki Centilmen’i izleyiniz, tavsiyemdir.

OYUN KÜNYESİ
Yazan:
 William Shakespeare
Çeviren: Özdemir Nutku
Yöneten: Hakan Çimenser
Müzik: Bora Öztoprak
Oyuncular: Hakancan Kargidanoğlu, Kerim Altınbaşak, Ezgi Yentürk, Duygu Üzüm Arat, Cem Yanılmaz, Efe Erkekli, Zafer Altun, Çiğdem Aygün, Berk Yaparel, Murat Çapar, Bilal Ercan, Chucky