Yaklaşık okuma süresi: 4 dakikaSene boyunca heyecanla beklediğim Kadıköy Belediyesi Tiyatro Festivali yine bir çırpıda geçti. Bu sene festivalde toplam 14 oyunun sahnelenmesi planlanıyordu fakat Taşra Kabare’nin Temizlik İşleri ve Tiyatro Ak’la Kara’nın Üç Nokta isimli oyunları kötü hava şartlarından dolayı sezon içerisinde belediyeye ait salonlarda sahnelenmek üzere ertelendi. Geriye kalan 12 oyundan ise 8 tanesini izleyebildim. İzleyebildiğim oyunlarla ilgili aklımda kalanları da kendi günlüklerinde detaylıca yazdım.
Festivalde izleyip de beğenmediğim, salondan mutsuz çıktığım bir oyun olmadı fakat bende en çok iz bırakan oyunlar Anlatılan Senin Hikayendir ve Kim Var Orada? oldu. Yalınayak Müzikhol ve Ne Ala Temaşa oyunlarını ise içerikleri bakımından farklı deneyimler yaşamama sebep oldukları için farklı bir yere koyuyorum.
İzleyebildiğim Oyunlar
» İzledim: Ben Eskiden Küçüktüm (Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu)
» İzledim: Fü – (İkinci Kat Gösteri Sanatları)
» İzledim: Anlatılan Senin Hikayendir (Tiyatro İstanbul)
» İzledim: Ölü Ozanlar Derneği (Tiyatro Kedi)
» İzledim: Yalınayak Müzikhol (Altıdan Sonra Tiyatro)
» İzledim: Kim Var Orada? Muhsin Bey’in Son Hamlet’i (Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu)
» İzledim: Ne Ala Temaşa (İstanbulimpro)
» İzledim: Uşak, Kral ve Ötekiler (Bo Sahne)
Festivalde izleyebildiğim son oyun Uşak, Kral ve Ötekiler’in davetiyesi.
Oyun Sıralarında Okuduklarım
Bu sene de oyun öncesinde oluşan sıralarda bir şeyler okumaya çalıştım. Can Yayınları’nda çıkan Franz Kafka’nın Babaya Mektup ve Profil Kitap’tan çıkan Tarık Tufan’ın Şanzelize Düğün Salonu kitaplarını okuyabildim.
Kadıköy Belediyesi’nden Yeni Uygulama: Oyunlara Davetiyeli Giriş
Festivalin en keyifsiz kısmı burası oldu. Kadıköy Belediyesi geçtiğimiz senelerden farklı olarak bu sene oyunlara girişlerde davetiye kullanma kararı aldı. Önceki senelerde salon kapısında uzunca kuyruklar oluşur, 21:00’de başlayacak oyun için 20:30’da kapılar açılarak izleyiciler sıra ile salona alınırdı. Salon dolduğu anda da izleyicileri içeri alma süreci durur, geç saatlerde sıraya girmiş olan izleyiciler dışarıda kalırlardı.
Oyun öncesi oluşan bu sıralara son vermek içindir ki muhtemelen bu sene davetiye fikri akıllara gelmiş. Planlanan süreçte oyun günü saat 16:00’da, tiyatro gişesinden dağıtılmaya başlanan davetiyelerden her izleyici en fazla 3 adet alabilecekti. Bu karar yalnızca 3 gün sürdürülebildi. Çünkü 16:00’da açılan gişenin önünde çok öncesinde sıralar oluşmaya ve gişe açıldıktan yaklaşık 45 dakika sonra tüm davetiyeler bitmeye başladı. Bu sistemde çalışan kişilerin davetiye alabilme şansı tamamen ortadan kayboluyordu.
3 gün sonra farklı bir karar alındı. Gişe açılma saati 19:00’a, bir kişinin alabileceği en fazla davetiye sayısı da 2’e çekildi. Fakat bu da sıranın çok erken saatlerde oluşmasına engel olmadı. 19:00’da açılacak olan gişe için 16:30 civarlarında sıralar oluşmaya başladı. 18:00 – 18:30 gibi bilet alıp alamayacağımı bilmeden girdiğim sıralardan ikisinde eli boş döndüm. Tabii bunu yaklaşık 1 buçuk saatlik bir bekleyişin ardından öğrenmek pek keyifli bir şey değil.
Davetiye sırasından eli boş dönenler bu sefer sahnenin giriş kapısında bir sıra oluşturmaya başladı. Davetiye alabilen izleyicilerin çoğunluğu sırada tek kişi de olsalar birisine vermek niyetiyle alabilecekleri en fazla sayıda davetiye aldıklarından hem davetiyelerin erkenden tükenmesine hem de kullanamadıkları davetiyelerden oluşan salondaki boşluklardan dolayı ikinci bir davetiyesiz izleyici sırasının oluşmasına neden oldular.
Özetle
Kadıköy Belediyesi’nin bu sene çocuk tiyatro festivali ile başlattığı oyunlara davetiyeli giriş uygulaması aşırı talepten dolayı yetişkinler için hazırlanan festivalde işlemedi. Fazladan sıralar oluştu, belediye çalışanları geçtiğimiz senelere göre daha fazla mesai yapmalarına rağmen saatlerce sıra bekledikten sonra oyunlara giremeyen izleyicilerle hararetli tartışmalar yaşamak zorunda kaldı. Belediyenin internet sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden onlarca insan geri bildirimde bulunarak şikayetlerini dile getirdiler.
Umarım önümüzdeki sene birçok izleyicinin dile getirdiği şekilde geçtiğimiz senelerdeki uygulamaya geri dönülür. Çünkü yeni uygulama hiçbir sorunu çözmediği gibi yeni sorunların oluşmasına neden oldu. Bunun için izleyicilerin de Kadıköy Belediyesi’nin sitesindeki şu formu doldurarak veya bilgi@kadikoy.bel.tr adresine bir e-posta göndererek şikayet ve önerilerini dile getirmesi etkili olacaktır diye düşünüyorum.
Bir Kez Daha Teşekkür
Ağustos sıcağında, uzun kuyruklarda bize davetiye alabilmek için uğraşan Özgür Hanım‘a bir de buradan teşekkür etmiş olayım. Seneye beraber daha fazla oyun izleyelim.
Bir festival daha böyle geldi, geçti. Bakalım seneye neler olacak. Gelecek sene de anıları buralara yazabilmek umuduyla.