2017 – 2018 Sezon Değerlendirmesi

Yaklaşık okuma süresi: 3 dakika2017 – 2018 tiyatro sezonu bitti. Her sezon sonunda olduğu gibi yine iki tane ufak değerlendirme yazısı yazacağım. İlki bu, ikincisi ise sezon içerisinde en beğendiğim oyunlara dair olacak. Bu yazıları sezon içerisinde yazdıklarımdan daha rahat yazıyorum. Bir nevi o sezon içerisinde neleri becerip beceremediğime ilişkin bir bilanço çıkarıyorum. Sezon içerisindeki koşturmadan göremediğim detayları bu sırada görüyorum.

2017 – 2018 tiyatro sezonunda toplam 10 farklı sahnede 39 oyun izleme fırsatım olmuş. Bunlardan 2 tanesi önceki sezonlarda izleyip yeniden izlemek istediğim, geri kalanlar ise benim için yeni yapımlardı. En fazla yapımlarını izlediğim tiyatroların başını İstanbul Devlet Tiyatrosu ve İstanbul Şehir Tiyatroları çekerken, en çok oyun izlediğim sahneler Moda Sahnesi ve Baba Sahne olmuş. Bunların yanında 7 yeni tiyatro ve yalnızca 2 yeni sahne ile tanışmışım. Her sezona daha fazla yeni sahnede oyun izleme niyetiyle başlıyorum ama maalesef bunu hakkıyla başardığım söylenemez. Bu sezon oyun izlediğim Kadıköy Emek Tiyatrosu ve Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi dışındaki sahnelere geçtiğimiz sezonlardan aşinaydım.

Bu sezon çok istememe rağmen Duru Tiyatro‘ya yolumu düşüremedim. Emre Kınay, Geçtiğimiz sezon Veronalı İki Centilmen oyunuyla ilgili verdiği bir röportajda her sene bir William Shakespeare oyunu sahnelemek istediklerini açıklamıştı. Fakat bu sezon yeni bir oyun hazırlanmadığı gibi Veronalı İki Centilmen ve Nihayet Bitti oyunları da sahnelenmedi. Umarım önümüzdeki sezonu yeni bir oyunla açarlar ve ben de izleyebilirim. Craft Tiyatro, İkinci Kat, Çevre Tiyatrosu, Taşra Kabare, Altkat Sanat ve Kadıköy Theatron da geçtiğimiz sezon oyun izleyip bu sezon izleyemediğim sahneler arasında.

Umarım önümüzdeki sezon tiyatroya bir oyun zamanı kadar da olsa daha çok vakit ayırabilirim.

Üstteki alıntı 38 oyun izleyebildiğim geçen sezonun değerlendirme yazısından. Bu sezon 39 oyun izleyerek hesapsız kitapsız bu temenniyi yerine getirmiş olmanın şaşkınlığını yaşıyorum. Aynı temenninin önümüzdeki sezon için tekrarı ve bu sezona dair kimi rakamlarla bu günlüğü bitirmiş olayım.

Hangi tiyatroların yapımlarını izledim?

İzlediğim 39 oyundan
6 tanesi İstanbul Devlet Tiyatrosu,
5 tanesi İstanbul Şehir Tiyatroları,
4 tanesi Moda Sahnesi,
2 tanesi Oyun Atölyesi,
2 tanesi Tatbikat Sahnesi,
2 tanesi Bakırköy Belediye Tiyatroları,
2 tanesi Altıdan Sonra Tiyatro,
1 tanesi Baba Sahne,
1 tanesi Ortaoyuncular Tiyatrosu,
1 tanesi Uluç Esen,
1 tanesi Kadıköy Emek Tiyatrosu,
1 tanesi Tiyatro Kedi,
1 tanesi B Planı,
1 tanesi Yolcu Tiyatro,
1 tanesi Sunay Akın,
1 tanesi Ezop Sahne,
1 tanesi Tiyatro Adam,
1 tanesi Tiyatro Evi,
1 tanesi Ekip Tiyatrosu,
1 tanesi İkinci Kat,
1 tanesi Hemzemin Tiyatro,
1 tanesi Platform ve Fringe Ensemble ortak yapımı,
1 tanesi de Altıdan Sonra Tiyatro ve D22 ortak yapımıydı.

Hangi sahnelerde oyun izledim?

Yine izlediğim 39 oyundan
8 tanesini Moda Sahnesi‘nde,
7 tanesini Baba Sahne‘de,
6 tanesini Oyun Atölyesi‘nde,
6 tanesini Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi‘nde,
4 tanesini Kadıköy Haldun Taner Sahnesi‘nde,
3 tanesini Kozyatağı Kültür Merkezi‘nde,
2 tanesini Üsküdar Tekel Sahnesi‘nde,
1 tanesini Üsküdar Stüdyo Sahne‘de,
1 tanesini Kadıköy Emek Tiyatrosu‘nda,
1 tanesini de Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi‘nde izledim.